انواع مالیات چیست؟

مالیات به دو دسته کلی تقسیم می‌شود: مستقیم و غیر مستقیم که خود به دسته‌های جزئی‌تری تقسیم می‌شوند که در ادامه به اختصار به آن‌ها خواهیم پرداخت.

  • مالیات مستقیم که به دو دسته مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد تقسیم می‌شود. این نوع مالیات به آن دسته از مالیات گفته می‌شود که به طور مستقیم از درآمد یا دارایی مودیان یا پرداخت‌کنندگان      مالیات اخذ می‌شود.
  • مالیات بر دارایی: آن نوع از مالیات است که بیشتر با نام مالیات بر ارث آن را می‌شناسیم. مالیات بر ارث بامحاسبه میزان دارایی متوفی و در نظر گرفتن نوع آن در هنگام انتقال مالکیت از متوفی به وارث توسط دولت اخذ می‌شود.
  • مالیات بر درآمد: همانطور که از نام آن پیدا است این نوع مالیات به طور مستقیم از درآمد افراد یا شرکت‌ها اخذمی‌شود. این نوع مالیات با محاسباتی فقط از درآمد افراد یا شرکت‌ها کسر شده وهیچ ارتباطی به میزان ثروتی که اندوخته‌اند ندارد.

خود مالیات بر درآمد به 2 صورت اخذ می‌شود:

1) به طور مستقل از هر کدام از درآمدها مالیات اخذ می‌شود

2) مالیات از مجموع درآمدها اخذ می‌شود.

در ارتباط با مورد اول مثل زمانی است که فردی دو شغل دارد، این شخص دوبار مالیات پرداخت می‌کند، یک بار برای شغل اول و یک بار برای شغل دوم.

حال در ارتباط با روش دوم اخذ مالیات بر درآمد فقط یک بار مالیات توسط شخص پرداخت می‌شود یعنی به طور مجموع از تمام درآمدش درصدی به عنوان مالیات اخذ می‌شود. حال ممکن است شخص در جایی کارمند باشد که در این صورت مالیات بر روی حقوق اعمال می‌شود.

انواع دیگری از مالیات بر درآمد وجود دارد که شامل: مالیات بر درآمد کشاورزی، مالیات بر درآمد حقوق، مالیات بر درآمد مشاغل، مالیات بر درآمد اتفاقی، مالیات بر درآمد املاک و مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی می‌شود.